Wednesday, May 27, 2009

Cucu Berjaya Dalam Sessi Ujibakat TV Antara

Tanggal 26 Jun 2009, Cucu telah berangkat ke Pejabat Operasi TV Antara di Shah Alam Selangor Darul Ehsan. Rezeki Cucu, dipanggil untuk ke ujian bertulis dan seterusnya bakal terpilih sebagai Krew TV Antara jika lulus ujian tersebut. Cucu bertolak dari Kuantan menaiki bas Transnasional sekitar jam 12.30 malam dan tiba di Kuala Lumpur jam 4.30 pagi. Sambil menunggu hari siang Cucu meronda-meronda sekitar kawasan Puduraya untuk menyaksikan panorama semasa dinihari di ibukota. Sekitar jam 7.30 pagi menaiki bas Rapid KL ke KL Sentral. Dari sana Cucu kemudian telah menaiki Tren Komuter terus ke Shah Alam. Sampai di Stesyen Komuter Seysen 15 Shah Alam, Cucu terus menaiki teksi ke Pejabat Operasi TV Antara yang terletak berhampiran dengan pejabat PKR Negeri Selangor. Tempat jam 9.40 Cucu naik ke Studio TV Antara dan bertemu dengan Encik Fauzi pegawai yang bertugas di situ. Tidak lama kemudian, tiba beberapa orang lagi calon yang layak ke pusingan akhir ujibakat, iaitu seorang lelaki dan lima perempuan. Kami kemudian dipanggil masuk ke bilik mesyuarat TV Antara untuk sessi ujian bertulis selama dua jam. Soalan terlampau banyak dan gagal untuk disiapkan sepenuhnya. Masing-masing mengeluh kerana soalan yang panjang berjela. Kami kemudian diberikan masa rehat sekitar satu jam dan naik semula ke pejabat untuk diberikan keputusan. Boleh dikatakan ketujuh-tujuh calon berjaya termasuk Cucu sendiri. Setelah perbincangan dibuat dengan pihak pengurusan Cucu mengambil masa untuk membuat keputusan untuk menyesaikan beberapa perkara yang berkaitan. Pihak TV Antara memberi masa sehingga jam 12 tengahri Khamis ini untuk Cucu membuat keputusan penerimaan tawaran terbabit. Segalanya terletak ditangan Cucu sekarang sama ada mahu menerima tawaran terbabit atau sebaliknya. Namun, perkembangan terbaru akhirnya Cucu terpaksa melepaskan dulu jawatan terbabit demi untuk meneruskan perjuangan bersama Pakatan Rakyat di Pahang. Cucu mengambil keputusan untuk memberi laluan kepada calon lain yang lebih muda dan masih tercari-cari peluang pekerjaan mereka. Cucu memohon maaf kepada pihak pengurusan TV Antara kerana terpaksa melupakan hasrat untuk berkhidmat dengan saluran TV alternatif terbabit. Sekiranya ada waktu dan kesempatan mungkin suatu hari nanti Cucu akan bersama mereka kembali. Teruskan perjuangan buat semua krew TV Antara !!

Read more »

Monday, May 25, 2009

Tanggal 25 Mei, Maka Genaplah Usia Ku Ke-38 !!

Alhamdullillah, hari ini tanggal 25 Mei 2009 maka genaplah usia Cucu ke angka 38 tahun. Tarikh keramat 25 Mei, 38 tahun yang lalu dimana Cucu dilahirkan di Felda Bukit Goh, Kuantan sebelum berpindah dan membesar di Felda Jengka 7 Pahang. Cucu terkenangkan kedua-dua arwah ayah bonda yang telah pergi ke rahmatullah. Semoga roh mereka dicucuri rahmat oleh Allah SWT hendaknya. Tatkala usia meniti masa ini, banyak pahit manis yang telah Cucu tempohi dalam kehidupan ini. Membesar dari permulaan umur hingga ke usia 25 tahun didalam UMNO dan Barisan Nasional, telah memberi banyak peluang untuk Cucu mengenali setiap satu perangai rakan-rakan di dalam parti karat itu sebenarnya. Penglibatan dalam banyak pertubuhan bukan kerajaan telah memberi peluang untuk Cucu mendekati ramai pemimpin UMNO yang berjawatan besar baik dalam parti mahu pun kerajaan. Kini, berbekalkan secebis usia yang tinggal maka harapan untuk kembali kepada zaman jahiliah ketika bersama "UMNO" mungkin hanya tingga kenangan semata-mata. Tidak perlu lagi untuk dicuba biarpun dipaksa, kerana detik jantung dan hati telah menyentap segalanya. UMNO bukanlah lagi landasan perjuangan yang harus Cucu ikuti lagi. Cukuplah dengan keringat ayah bonda yang telah menubuh serta mengembangkan UMNO dulu. Kini, apa yang tinggal hanyalah sejarah perjuangan yang tidak bererti lagi. Bahkan UMNO bakal menjadi bahan tinggalan nenek moyang untuk disimpan dalam arkib selepas ini. Walau bagaimana pun, persahabatan dan pergaulan dengan rakan-rakan UMNO masih tetap rapat seperti dulu. Cuma dimasa akan datang tiada lagi upaya untuk berjuang bersama-sama mereka lagi agaknya.

Genapnya usia 38 tahun hari ini juga Cucu ada menyimpan satu keazaman untuk terus menjadi pembela rakyat sebenarnya. Bagi Cucu, apalah erti kehidupan didunia ini jika kita tidak sanggup untuk berjuang bersama-sama rakyat yang tertindas. Maka itulah Cucu akan terus memainkan peranan yang lebih serius dalam usaha yang menjurus ke arah itu. Jumaat lalu, laporan polis telah dibuat sekali lagi berhubung dengan isu tangkapan Cucu tahun 2007 lalu. Anehnya, laporan yang dibuat sengaja dipermain-mainkan oleh pihak polis. Malah tidak ada pegawai atasan (IO) yang berani tampil untuk menyiasat perkara ini. Berbagai alasan diberikan kononnya pegawai berada di mahkamah dan sebagainya. Malah janji pihak polis untuk menghubungi Cucu juga nampak tidak akan menjadi kenyataan. Justeru itu, kemungkinan besar minggu ini Cucu akan sekali lagi membuat laporan polis, tetapi kali ini akan disertakan dengan peguam dan media. Ini bagi memberi amaran kepada pihak polis agar tidak bertindak sewenang-wenangnya kepada rakyat. Kemungkinan besar saman akan difailkan terhadap kesemua anggota polis terbabit dalam masa terdekat ini juga. Esok 26 Mei 2009, Cucu juga dipanggil ke TV Antara di Shah Alam. Ini berikutan dengan ujibakat yang Cucu lalui minggu lalu. Tidak pasti apakah Cucu berjaya atau sebagainya. Namun, besar harapan ada satu sinar baru untuk Cucu dalam membuat perubahan besar politik tanahair selepas ini. Banyak agenda yang perlu Cucu lakukan demi menjayakan hasrat itu. Terima kasih atas dorongan dan sokongan rakan-rakan atas perjuangan ini. Suara rakyat harus didahulukan dan itulah matlamat hidup ini. Salam perjuangan buat semua.

Read more »

Friday, May 22, 2009

Buat Laporan Polis Di IPD Kuantan Berhubung Kes Tangkapan 2007 Yang Masih Tidak Disiasat

Susulan insiden tangkapan Cucu pada 24 Disember 2007 yang lalu, maka satu lagi laporan polis akan dibuat oleh beliau di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan hari ini. Ini kerana Cucu tidak nampak satu pun kertas siasatan dibuka oleh pihak polis berhubung kesnya itu. Sedangkan laporan polis telah dibuat sebelum ini. Justeru itu, berkemungkinan Cucu akan menfailkan saman terhadap semua anggota polis yang terlibat menceroboh, menggeledah, menahan, menampar serta memalukan dirinya setahun yang lalu. Cucu amat kecewa dengan perkembangan ini, ternyata laporan polis yang dibuat terhadap isu itu sengaja ditutup oleh mereka. Biarpun perkara ini telah terdedah kepada umum. Saya terpaksa menanggung kerugian akibat memperbaiki segala kerosakan dan menanggung malu akibat kejadian itu. Pihak polis telah memecahkan pintu rumah Cucu serta menceroboh tanpa waran yang sah. Cucu juga telah dituduh mengedar dadah dan dibawa ke IPD Kuantan secara zalim untuk siasatan, walhal Cucu tidak pernah terbabit sebenarnya dengan kes-kes seumpama itu. Polis jerbabit telah menahan Cucu secara membabi buta dengan menggari serta memeriksa seluruh rumah dan tubuh badan. Akibat kejadian itu, Cucu mendapat malu dan trauma, kerana disyaki sebagai penjenayah. Inspektor wanita yang mengambil laporan kes saya telah menyatakan bahawa beliau akan melakukan siasatan secara telus dan adil. Namun setelah lebih setahun berlalu ternyata tiada apa-apa perkembangan yang dilihat setakat ini.

Hanya sekali saya dihubungi oleh pihak IPK yang bertanyakan bagaimana Cucu boleh nampak nombor baju anggota polis yang terlibat, walhal mereka memakai pakaian preman ketika operasi tersebut dijalankan. Polis seolah-olah merasa terlalu hairan dengan "magic' yang berlaku itu, kerana Cucu boleh nampak nombor anggota polis terbabit biarpun mereka berpakaian preman. Sudah terlalu lama Cucu menunggu polis yang terlibat untuk memohon maaf dan membayar segala gantitugi terhadap kerosakan harta benda yang Cucu alami, namun tidak seorang pun diantara mereka berbuat demikian dan menganggap kes ini sudah ditutup. Cucu akan mempertahankan hak sebagai rakyat Malaysia dan tidak mahu perkara yang sama terjadi kepada orang lain selepas ini. Dalam laporan Cucu dulu juga turut menyatakan nombor anggota yang melakukan kekasaran ketika ditahan. Cucu akan menyaman serta menuntut gantirugi terjadap kesemua anggota polis terbabit kerana telah memalukan, menjatuhkan maruah, merosakkan harta benda, menceroboh, menzalimi Cucu. Rujuk keratan artikel akhbar dibawah :-

Keratan akhbar Suara Keadilan berkaitan isu tangkapan Cucumatkilau


Bukti Laporan polis , tapi sudah lebih setahun tiada apa-apa tindakan
Laporan Blog [ World Committee To Protect Blogger | Rocky Bru | Jeff Oii | The Stars | Kuda Kepang (Datuk Ron)| Free Media (Chinese) | Tranungkite | The Stars (Police report)

Read more »

Tuesday, May 19, 2009

BN Tidak Tanding, Apa Agenda Najib Di Penanti

Terkadang Cucu agak terkejut juga dengan keputusan Perdana Menteri Najib Razak yang mengumumkan bahwa Barisan Nasional tidak akan meletakkan calon dalam pilihanraya kecil DUN Penanti pada 31 Mei 2009 ini. Agak memeranjatkan, kerana inilah kali pertama dalam sejarah pilihanraya parti kerajaan takut untuk berhadapan dengan pembangkang. Amat tidak logik sekali alasan-alasan yang diberika oleh Najib berhubung dengan perkara ini. Soal tentang pilihanraya itu diadakan tanpa mengikut perlembagaan adalah satu alasan yang tidak masuk dek akal. Jika ia tidak mengikut perlembagaan, masakan pula Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) boleh membenarkan ia diadakan?. Bukankah SPR itu sendiri adalah talibarut dan komponen BN. Ini bermakna ia sah untuk diadakan. Masalah wakil rakyat terbabit meletakkan jawatan itu adalah hak peribadi beliau, kerana menyedari dirinya dikaitkan dengan satu kes rasuah yang pasti akan memalukan Pakatan Rakyat secara keseluruhannya. Maka itulah beliau melepaskan jawatan secara terhormat dan tidak melompat ke UMNO seperti yang digembar-gemburkan. Inilah agaknya yang menyebabkan pemimpin UMNO dan BN bagai cacing kepanasan. Mereka meracau dan mempertikaikan pilihanraya itu tidak patut diadakan dan sebagainya. Ternyata benar bahawa mereka kian takut untuk menghadapi pilihanraya, lantaran itu jugalah cuba sedaya upaya untuk menghalang pilihanraya kecil di adakan di negeri Perak dalam masa terdekat ini.

Pada pandangan Cucu, sama ada UMNO dan BN meletakkan calon adalah tidak penting. Apa yang pasti Pakatan Rakyat perlu menggandakan usaha untuk memastikan kemenangan calon PKR iaitu Dr.Mansor Osman. Harus diingat jika beliau menang maka jawatan Timbalan Ketua Menteri 1, Pulau Pinang sudah tersedia untuk diisi olehnya. Apapun, Cucu yakin yang keputusan tidak mahu meletakkan calon itu hanyalah satu agenda terbaru BN untuk menyerang Pakatan Rakyat dari sudut lain. Moral mereka tidak akan jatuh jika Pakatan Rakyat menang kali ini. Itulah yang dimahukan oleh Najib sebenarnya. Lantaran itulah Cucu amat pasti yang BN akan menaja seberapa ramai calon bebas untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat di Penanti. Jika di Bukit Selambau 13 calon diletakkan sebagai calon bebas, maka apakah di Penanti kali ini jumlahnya juga besar?. Sama-samalah kita nantikan perkembangan terkini pilihanraya kecil DUN Penanti. Jika tiada aral melintang, Cucu akan bersama penyokong Pakatan Rakyat untuk menyaksikan hari penamaan calon pada 23 Mei 2009 ini. Salam buat rakan dan sahabat di Guar Perahu, Penanti. Nantikan kehadiran sekali lagi kami selepas Plihanraya Kecil Permatang Pauh.

Read more »

Monday, May 18, 2009

Cucu Hadiri Ujibakat Di Studio TV Antara.com

Semalam, Cucu telah menghadiri ujibakat sebagai Pengacara dan Pembaca Berita di TV Antara dekat Shah Alam. Bertolak dari Kuantan sekitar jam 11.00 pagi dan tiba di Puduraya beberapa jam kemudian, Cucu mengambil teksi terus ke Seksyen 13, Shah Alam. Agak sukar juga untuk mencari pejabat operasi TV Antara kerana ketiadaan nomboer telefon untuk dihubungi. Namun berpandukan pengalaman dan pertanyaan, akhirnya Cucu berjaya tiba sekitar jam 4.30 petang iaitu setengah jam sebelum masa ujibakat berakhir. TV Anatara rupanya terletak diatas sebuah restoran sebelah Pejabat Perhubungan PKR Negeri Selangor. Masa agak pantas diambil untuk menatap skrip yang diberikan oleh pegawai terbabit. Seketika kemudia ujibakat dimulakan dihadapan kamera. Cucu membawa beberapa skrip berita yang diberikan sambil diminta untuk memperkenalkan diri. Masa ujibakat agak terhad kerana tiada ujian lisan dilakukan oleh pihak terbabit. Apapun, itulah pengalaman berharga yang tidak dapat dilupakan. Cucu tidak kisah sama ada diterima atau tidak, cuma sengaja untuk mengisi masa lapang disamping melawat TV Antara yang semakin popular sekarang ini. Malah di blog panas Pahang Daily Online juga Cucu ada melihat siaran TV Antara disiarkan. Sebelum pulang, Cucu sempat berjumpa dan bersalaman dengan beberapa orang krew TV Antara. Salam buat semua !

Read more »

Saturday, May 16, 2009

Hadir Ke Ceramah Pakatan Rakyat Di Bera

Cucu sempat hadir dalam program Ceramah Perdana Pakatan Rakyat yang diadakan di Markas PAS Darul Ikhwan Mengkarak Bera. Ceramah yang sepatutnya diadakan di Padang Awam Felda Rentam itu telah dipindahkan ke markas terbabit setelah pihak penganjur menghadapi beberapa tekanan daripada pihak berkenaan. Penceramah jemputan khas yang telah bersama dalam ceramah malam tadi ialah Presiden PAS, Tuan Guru Hj.Abd Hadi Awang, Ustaz Mokhtar Senik (Timbalan Ketua Dewan Ulamak PAS Pahang), Saudara Ahmad Nizam Hamid (Penasihat Undang-Undang PKR Pahang) dan Saudara Mazlan Aliman (Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda yang juga bekas calon Parlimen Bera). Turut hadir dalam ceramah hari ini ialah YB Leong Ngah Ngah (DAP Triang) dan YB Chong Siew On (DAP Tras), Yang Dipertua PAS Bera serta semua ahli jawatankuasa terbabit. Kehadiran orang ramai bolehlah dianggarkan sekitar 3,000 orang sahaja. Ini mungkin kerana faktor lokasi yang bertukar tanpa dapat dimaklumkan segera kepada rakyat. Menurut Saudara Musanif, Timbalan Ketua PAS Bera keputusan untuk menukarkan lokasi ceramah dibuat secara tergesa-gesa kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan termasuk lokasi yang tidak sesuai dan tekana daripada pihak berkaitan. Justeru itu, kelewatan untuk memaklumkan pertukaran itu telah menyebabkan kesulitan kepada rakyat yang akan hadir
Difahamkan jarak antara Felda Rentam dengan Darul Ikhwan, sekitar 20 kilometer. Ini menyebabkan masalah berlaku kepada mereka yang ingin hadir. Ceramah berjalan lancar tanpa sebarang gangguan, biarpun kelihatan ramai anggota polis yang berada dilokasi ceramah malam tadi. Cucu sempat bertemu dengan beberapa orang rakan media seperti Khairil Rahim (Siasah) dan Basiron Wahab (Harakah). Selepas ceramah kami meluangkan masa bersama Saudara Nizam untuk makan di sebuah restoran di bersebelahan dengan TNB Temerloh. Salam buat semua sahabat di Bera terutamanya di DUN Kemayan yang mana Cucu bertanding sebagai calon PKR dalam Pilihanaraya Umum Ke-12 lalu.

Read more »

Wednesday, May 13, 2009

Kes Politik Perak Mungkin Tiada Kesudahannya

Kemelut politik yang melanda Perak rupanya masih belum selesai. Malah Cucu lihat bertambah parah dan semakin kritikal jika Dewan Undangan Negeri Perak tidak dibubarkan. Dua persitiwa besar yang berlaku dalam masa tidak sampai pun 24 jam semalam jelas menggambarkan bagai ada sesuatu yang tidak kena dalam insiden ini. Bayangkan, penyokong Pakatan Rakyat baru sahaja bergembira dengan kemenangan Dato' Seri Nizar di Mahkamah Tinggi. Bahkan beliau dan juga barisan exconya turut menjengok masuk ke Pejabat Menteri Besar Perak di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri dekat Ipoh. Dalam kegembiraan yang baru 19 jam diraikan itu akhirnya berita sedih pula yang diterima pabila Mahkamah Rayuan menerima permohonan Zambry Kadir untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi. Cucu hairan kenapa begitu cepat Mahkamah Rayuan membuat keputusan dan mendengar permohonan Zambry itu. Malah khabarnya, keputusan membenarkan penangguhan itu hanya dibuat oleh seorang hakim dan bukannya panel tiga hakim seperti kebiasaannya. Ini jelas mencemari amalan perundangan itu sebenarnya. Hakim Datuk Ramly Mohd Ali, semalam membenarkan Zambry untuk menangguhkan keputusan bahawa Nizar adalah Menteri Besar yang sah oleh Mahkamah Tinggi. Biarpun ia sudah diputuskan, namun ramai yang menganggap bahawa Hakim terbabit menerima tekanan daripada pihak-pihak tertentu jika beliau melambat-lambatkan kes rayuan Zambry Kadir itu. Makanya berlakulah seperti apa yang kita lihat sekarang ini. Apa yang Cucu nampak dalam kes Nizar Vs Zambry ini, ia tidak akan berkesudahan dengan perbicaraan di mahkamah. Apatah lagi jika hakim-hakim seperti "Coklat Hacks @ Augustine Paul" dan Ariffin Jaka. Maka akhirnya rakyat Perak akan terus merana dan menanggung derita. Salam perjuangan dari Cucumatkilan buat seluruh rakyat Perak.

Read more »

Monday, May 11, 2009

Mahkamah Isytihar Nizar MB Perak Yang Sah

Mahkamah Tinggi di sini mengisytiharkan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah, bukannya Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir. Keputusan itu dibacakan Hakim Mahkamah tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Abdul Aziz Abd Rahim, di sini, sebentar tadi. Nizar sebelum ini mengemukakan semakan kehakiman untuk mendapatkan pengisytiharan mahkamah bahawa beliau masih Menteri Besar Perak yang sah. Bagaimanapun, keputusan itu masih belum muktamad kerana pihak yang kalah boleh mengemukakan rayuan di Mahkamah Rayuan. Mohammad Nizar memfailkan semakan kehakiman itu pada 13 Februari lalu, memohon perintah injunksi bagi menghalang Zambry, yang dilantik Menteri Besar pada 6 Februari lalu, atau ejennya daripada menjalankan tugas sebagai Menteri Besar. Mohammad Nizar juga memohon perintah supaya Zambry memberikan tunjuk sebab bagaimana dan mengikut dasar atau kuasa apa beliau berhak memegang jawatan itu. Beliau turut memohon perisytiharan mahkamah, Zambry bukanlah Menteri Besar Perak dan tidak berhak menjawat jawatan itu. Selain itu, Mohammad Nizar juga memohon mendapatkan takrif mengenai Perkara 16 (6) Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak (UTKP) sama ada jawatan Menteri Besar boleh dikosongkan. Pada 6 Februari lalu, Zambry mengambil alih pucuk pimpinan negeri Perak selepas Barisan Nasional (BN) mendapat sokongan 31 Adun berbanding 28 Adun bagi Pakatan Rakyat (PR). Sokongan kepada BN bertambah selepas Jamaluddin Mohd Radzi (PKR-Behrang), Mohd Osman Mohd Jailu (PKR-Changkat Jering) dan Hee Yit Foong (DAP-Jelapang) keluar parti masing-masing untuk menjadi Adun Bebas.

Read more »

Sunday, May 10, 2009

Diskusi Umum Peranan Blogger Dalam PRU-13

Dalam masa terdekat ini kemungkinan besar Cucu akan mengadakan satu Diskusi Umum dan Dialog bertajuk "Peranan Blogger Dalam Menghadapi Pilihanraya Umum Akan Datang". Program ini akan dibuka kepada orang ramai terutamanya penyokong Pakatan Rakyat. Lokasi yang dicadangkan ialah di sebuah hotel di Kuantan dan peserta dikehendaki membeli "meja" untuk menghadir program ini. Tetamu jemputan dikalangan blogger-blogger hebat akan dijemput seperti Raja Petra, Mat Saman Kati, Kickdefella, Kuda Kepang, Mutaligat, Penarik Beca dan sebagainya. Beberapa orang pemimpin tertinggi Pakatan rakyat juga akan dijemput sebagai tetamu khas. Program ini masih lagi dalam peringkat perancangan dan jika tiada aral melintang ia akan dibuat pada bulan Julai 2009 ini. Satu majlis pertemuan khas blogger Pahang juga akan diadakan dalam masa terdekat ini. Justeru itu kepada para blogger Pahang yang berminat untuk hadir ke majlis ini sila hubungi Cucu ditalian 019-9625511. Sokongan semua diharapkan bagi menjayakan program ini.

Read more »

Hadiri Ceramah Umum Di Kg.Embun Maran

Malam tadi Cucu dan beberapa orang krew Pahang Daily Online telah bersama-sama rakyat hadir dalam program ceramah umum Pakatan Rakyat di Markas PAS Kg.Embun Maran Pahang Darul Makmur. Kehadiran Cucu adalah sama seperti mereka yang lain iaitu untuk mendengar penjelasan terperinci daripada Dato' Seri Ir.Nizar Jamaluddin, Menteri Besar Perak yang sah berhubung dengan kekecohan Sidang DUN Perak pada 7 Mei 2009 yang lalu. Cucu bertolak dari Kuantan sekitar jam 7.00 malam dan singgah di plaza tol Maran untuk solat jamak Maghrib dan Isyak. Cucu kemudian keluar ikut Maran dan terus ke lokasi ceramah yang terletak beberapa kilometer dari simpang Tajau iaitu jalan ke kampung halaman Cucu di Felda Jengka 7. Sampai di tempat ceramah, kelihatan ratusan kenderaan sudah diletakkan di kiri dan kanan bahu jalan. Keadaan lalulinta agak perlahan dan begitu sibuk sekali. Inilah kali pertama Cucu hadir ke program ceramah di luar Kuantan pada tahun ini. Cucu meninjau-ninjau di kawasan gerai-gerai jualan dan sempat bertemu dengan sahabat dari Felda Tementi, Bera. Mereka mengenali Cucu kerana dalam pilihanraya umum ke-12 lalu Cucu telah bertanding atas tiket PKR di DUN Kemaya, Parlimen Bera. Sempat juga berbual-bual hal semasa bersama mereka. Cucu kemudian telah berjumpa dengan sahabat lama arwah ayahanda Cucu dari Jengka 7 iaitu amat dikenali sebagai "Mat Yasok" . Perbualan kami amat singkat, berkaitan dengan senario politik di kawasan tempat asal Cucu itu. Kelihatan orang ramai mula membanjiri tapak ceramah. Setelah penat, Cucu terus pergi ke hadapan pentas berhampiran markas PAS.

Dengan tidak semena-mena Cucu telah dipanggil oleh beberapa orang pemimpin PAS kawasan untuk naik ke pentas utama. Terasa macam calon pilihanraya pulak ketika itu. Cucu sempat berjumpa dengan sahabat seperti wartawan Siasah dan blog Sidang Online Saudara Khairil Rahim, wartawan Harakah Pahang Saudara Basiron, Ketua PKR Bahagian Maran Saudara Bostamin, Saudara Nizam, Saudara Musanif Timbalan Yang Dipertua PAS Bera dan ramai lagi. Tidak lama kemudian muncul Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man. Cucu sempat bersalaman dengan beliau dan kemudiannya mengambil tempat duduk di atas pentas. Orang ramai telah membanjiri tapak ceramah yang Cucu anggarkan antara 10,000 hingga 15,000 kesemuanya. Sempat mendengar ceramah Dato' Tuan Ibrahim, YB Choong Siew On, (ADUN Tras), YB Teng Chang Kim (Speaker DUN Selangor) dan akhir sekali mendengar ceramah YB Dato' Seri Ir.Nizar Jamaluddin tentang kemelut politik di Perak itu. Agak bertenaga juga mendengar ceramah malam tadi. Cucu kemudian sempat bergambar kenangan dan menjamu selera jamuan ringan bersama Dato' Seri Ir.Nizar dan tetamu kehormat yang lain. Cucu bertolak balik ke Kuantan sekitar jam 12.35 malam, dan singgah di Maran untuk minum teh. Sempat berjumpa dengan rakan-rakan kepimpinan PAS Kuantan di sana. Sampai di Kuantan sekitar jam 2.30 pagi kerana memandu agak perlahan akibat terlalu mengantuk.

Read more »

Monday, May 4, 2009

Hadiri Ke Jamuan Kesyukuran PKR Pahang

Sabtu lalu, Cucu telah sempat hadir di Majlis Kesyukuran bagi meraikan para petugas yang bertungkus lumus menganjurkan program sempenan lawatan kerja Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Pahang baru-baru ini. Dalam lawatan itu Anwar telah merasmikan Pejabatan Perhubungan PKR Negeri Pahang yang baru di jalan Beserah, kemudiannya mengadakan ceramah umum yang dihadiri ribuan rakyat pada malam itu. Program yang diadakan Sabtu lalu turut dihadiri oleh Pengerusi Perhubungan PKR Negeri iaitu Dato' Fauzi Abd Rahman serta barisan kempimpinan tertinggi PKR Pahang yang lain. Turut hadir ialah Ketua AMK Pahang, Saudara Rizal Jamin dan barisan kepimpinan angkatan Muda Keadilan Pahang yang lainnya. Majlis yang bermula sekitar jam 8 malam itu turut dihadiri oleh beberapa orang wakil dari Pakatan Rakyat.

Cucu yang hadir agak lewat bersama Saudara Megat, telah diarahkan menjadi Pengerusi Majlis dalam program itu. Mungkin kerana Cucu berpakaian agak lain iaitu berbatik yang selama ini tidak pernah Cucu lakukan di Kuantan ini. Apapun Cucu amat gembira kerana dapat mengulas serba sedikit tentang isu-isu semasa politik negeri dan laporan berkaitan kes saman Saiful Bukhari Azlan terhadap blog Pahang Daily Online baru-baru ini. Sementara itu majlis turut diserikan lagi dengan beberapa siri ucapan ringkas daripada Dato' Fauzi, Saudara Rizal Jamin, wakli dari AMK pusat, dan wakil dari PAS iaitu Saudara Yusri, Timbalan Ketua Pemuda PAS Indera Mahkota. Turut kelihatan malam itu ialah Ahli Parlimen Indera Mahkota, YB Azan Ismail dan petugas-petugas program lawatan kerja Anwar dulu. Dato' Fauzi dalam ucapannya mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua petugas yang memberikan komitmen hingga terjayanya majlis Anwar itu. Sokongan semua pihak amat dialu-alukan dalam program pada masa yanga kan datang. Tetamu kemudian menjamu selera secara "buffet" dengan juadah-juadah enak yang disediakan. Majlis berakhir kira-kira jam 11.00 malam itu.

Read more »