Tuesday, March 29, 2011

Jadi Calon Menentang Najib Di Pekan, Apakah Ia Satu Kenyataan Atau Pun Sekadar Angan-Angan

Jika pada Pilihanraya Umum Ke-12 lalu anak muda ini Khairul Anuar Zainuddin (foto) menentang Perdana Menteri Najib Razak dengan bergayanya. Kenapa tidak CMK mencubanya pada PRU-13 ini, begitulah kata-kata semangat yang diberikan oleh para sahabat selepas berceramah dan menjelajah kawasan Pekan baru-baru ini. Khairul atau Jonah yang juga merupakan Ketua AMK Selangor sekarang tewas namun berjaya mendapat hampir 20 ribu undi. Jika anak muda dari Selangor itu oleh menentang Najib yang begitu hebat dan kebal di Pahang, maka tidak CMK mencubanya. Namun, itu hanyalah pandangan mereka sebenarnya. CMK tidak terlalu taksub untuk menentang PM di Pekan. Tambahan pula CMK tidak menjadi ahli mana-mana parti politik sekarang ini. Mungkin desas-desus itu timbul kerana melihat usaha CMK mahu membongkarkan banyak masalah rakyat di kawasn Parlimen Pekan dalam masa terdekat ini. Segala maklumat dan gambar-gambar yang berkaitan telah dikumpulkan untuk dijadikan sebagai bahan bukti sebenarnya. Percayakah semua, selepas beberapa tahun menjadi Ahli Parlimen Pekan dan kini selesa menjawat jawatan Perdana Menteri, rupa-rupanya nasib orang Melayu di Pekan "bagaikan telur dihujung tanduk". Terdapat banyak bukti selepas Najib tewas sebenarnya walau pun menang dengan 241 undi pada pilihanraya umum ke-10 (1999) lalu, beliau telah menggunakan kuasanya untuk memunggah begitu ramai orang luar bermastautin di Pekan untuk dijadikan pengundi tetapnya. Paling mengejutkan. bukan sahaja orang luar Pahang yang dipunggah ke situ malah ada juga yang dari luar negara (Kemboja & Myanmar). Najib khabarnya tidak percaya lagi kepada pengundi Melayu di Pekan selepas hampir tertiarap dengan penangan 241.

Makanya, dia melakukan apa sahaja hatta meminta SPR memasukkan sebuah kem tentera yang terletak di Kuantan ke dalam Parlimen Pekan. Di wujudkan kerusi DUN baru yang bernama Pulau Manis bagi mengaburi mata rakyat dengan disokong sepenuhnya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Makanya, mengikut statistik terkini, tidak ada sesiapa yang boleh menewaskan Najib di Pekan untuk tempoh 10 tahun akan datang. Ini kerana beliau sudah ada cukup besar undi wajib yang solid akan menyokongnya dalam PRU nanti. Jika Pakatan Rakyat (pembangkang) bertanding di situ, maka ia akan menrugikan masa dan tenaga. Lebih elok pembangkang menumpukan ke kawasan yang ada peluang untuk menang. Maka itulah, langkah terbaik kononnya ialah CMK bertanding di situ. Atas alasan mereka, CMK anak cucu Pahlawan Melayu Pahang. Maka elok sangat menentang Datuk Najib anak pahlawan Melayu UMNO Pahang. Soalnya, apakah ia satu keputusan yang bijak atau akan menjerat diri. CMK akan timbang-timbangkan jika itu kemahuan rakyat. Tapi, banyak lagi halangan yang mendatang jika ia menajdi kenyataan. Salam Perjuangan Buat Semua!

Read more »

Sunday, March 20, 2011

Terima Kasih Kepada Semua, Perjuangan Harus Di Teruskan Dalam Apa Jua Keadaan Sekali Pun !

Sudah lebih sebulan CMK berada diluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas keluar pada 11 Feb 2011 yang lalu. Buat masa ini masih bergerak sebagai aktivis bebas, biarpun ada ura-ura dan khabar angin CMK bakal sertai lain-lain parti politik untuk meneruskan perjuangan rakyat. CMK sebenarnya masih seperti biasa dan tidak ada apa-apa yang menyulitkan berlaku buat masa ini. Apapun, terima kasih kepada semua sahabat yang masig terus memberi kepercayaan dan menyokong CMK. Di PRK Kerdau, CMK sempat bertugas sebagai Media Calon untuk membuat liputan aktiviti calon PAS, Nasaruddin Salim sepanjang berlangsungnya kempen pilihanraya kecil itu. Agak menyeronokkan tetapi sarat dengan kontroversi terutamanya bila CMK bertemu dengan sahabat-sahabat dari UMNO BN ketika itu. Terus terang CMK katakan, hubungan sillaturahim masih seperti biasa dengan mana-mana pihak sebenarnya. Biar pun berbagai kontroversi yang dilemparkan, namun perjalanan hidup harus diteruskan. CMK ucapkan berbanyak terima kasih atas kesudian semua pihak yang masih memberi kepercayaan bagi meneruskan perjuangan terutamanya Pesuruhajaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pengerusi PKR Pahang, Dato' Fauzi Abd Rahman. Tidak lupa juga buat sahabat seperti Ustaz Nasharuddin Hassan Tantawi (Ketua Pemuda PAS Pusat), Ustaz Suhaimi Saat (Ketua Pemuda PAS Pahang), Ustaz Fadhli Ibrahim (Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang) serta yang lainnya. Mereka masih menghormati pendirian CMK sejak dari dulu hingga sekarang. CMK juga ucapkan penghargaan kepada sahabat dari UMNO seperti Dato' Adnan Yaakob (MB Pahang), Dato' Ismail Mutalib (Ahli Parlimen Maran), Dato' Sharkar (ADUN Lanchang) Dato' Tan Aminuddin Ishak (ADUN Chenor), Dato' Shahaniza Shamsuddin (ADUN Kuala Sentul) dan lain-lain. CMK memohon maaf anda ada tersalah kata tersilap bicara kepasa semua pihak selama ini. Bagi CMK perjuangan itu harus diteruskan dalam apa jua keadaan sekali pun. CMK tidak menolak kemungkinan akan menyertai mana-mana parti sebelum PRU-13 nanti. Buat masa ini, CMK lebih selesa untuk berehat dan meneruskan aktiviti perniagaan seperti biasa. Salam buat semua. Teruskanlah perjuangan untuk membela rakyat!

Read more »

Wednesday, March 9, 2011

Keputusan Terkini Pada Dua Pilihan Raya Kecil, Apakah Perdana Menteri Berani Adakan Pilihan Raya Umum Ke-13 Pada Tahun Ini Juga Agaknya

Pilihan Raya Kecil Kerdau yang berakhir 6 Mac lalu, akhirnya menyaksikan calon BN Syed Ibrahim Syed Ahmad menang dengan majoriti yang lebih besar. CMK ucapkan syabas dan tahniah kepada beliau atas kejayaan ini. Namun, dari hati kecil CMK tetap menegaskan bahawa kemenangan BN di Kerdau dan Merlimau bukanlah bermakna rakyat telah menolak pembangkang dan benar-benar menyokong UMNO Barisan Nasional. Kemenangan yang dicapai itu, penuh dengan tipu daya dan helah yang amat memalukan. Berjuta wang rakyat ditaburkan di Kerdau, tanpa ada sedikit pun rasa bersalah. BN nyata tetap mahukan kemenangan dalam apa jua cara sekali pun. Mungkin, untuk membuktikan kepada rakyat bahawa kepimpinan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak telah diterima oleh majoriti rakyat. Malah, ini juga bagi membukttikan konsep 1Malaysia itu sendiri telah berjaya. Soalnya, sekarang apa kah realiti itu benar-benar berlaku. BN nyata dahagakan kemenangan untuk mengimbangi kejayaan pembangkang dalam pilihan raya kecil terdahulu. Kedudukan kini sama iaitu pembangkang menang 8 kerusi dan BN juga 8. Maknanya BN masih perlu menambah satu kerusi jika mahu mengesahkan kemenangan mereka menerusi agregat. Namun, apa yang pasti mungkin tiada lagi pilihan raya kecil selepas ini kerana tempoh penggal parlimen ke-12 sudah cukup masanya. Makanya, keputusan seri akan kekal sehingga pilihan raya umum ke-13 nanti. Apa yang menjadi perbualan rakyat sekarang, apakah PM berani mengadakan pilihan raya dalam tempoh terdekat dengan prestasi BN yang kian membanggakan itu?. Pilihan Raya Negeri Sarawak yang dijadualkan akan tiba bila-bila masa dari sekarang, sudah pasti akan menjadi penanda aras kejayaan BN sebenarnya. Jika banyak kerusi DUN Sarawak tumbang kepada pembangkang, sudah pasti ia akan menjadi igauan buruk buat PM Najib untuk menangguhkan dulu pilihan raya umum yang dijangka akan diadakan pada tahun ini. Namun, jika melihat kepada senario semasa berkemungkinan besar Najib akan membubarkan parlime n dalam suku ketiga tahun ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-13. Apapun kepada yang menang di Kerdau dan Merlimau, laksanakanlah apa yang dijanjikan kepada rakyat. Bagi yang tewas, usahlah berputus asa kerana masih ada masa untuk melakukan agenda perubahan buat rakyat. Teruskan usaha dan yakinlah kepada apa yang telah dilakukan.

Read more »