Sunday, July 31, 2011

CMK Hadir Ke Program Pesta Durian Anjuran PAS Caw. Kg.Panching Jalan Sg.Lembing Malam Tadi !!

Malam tadi (30 Julai 2011) CMK sempat hadir ke Program Pesta Durian 2011 anjuran PAS cawangan Kg.Panching. Program bermula jam 9.00 malam itu diadakan di Pasti PAS depan restoran Hjh.Rokiah, Kg.Panching jalan Sungai Lembing. CMK tiba sekitar jam 10.30 malam. Suasana sungguh meriah, lebih dari 1,000 penduduk setempat dan sekitarnya telah hadir. Orang ramai berpusu-pusu menyertai berbagai acara yang diadakan termasuk meneka ulas durian, cekoh durian, durian terbaik, durian terberat, teka rambutan, mewarna, cabutan bertuah dan sebagainya. CMK tidak sempat untuk mendaftar apa-apa sebab sibuk ambik gambar yang berkenaan. Agak terkejut bila melihat begitu ramai orang yang datang. Rupanya program malam tadi adalah kali yang ke-6 dianjurkan oleh pihak terbabit. Pengacara Majlis ialah Ustaz Tarmizi dan beliau sibuk mengendalikan acara ketika CMK sampai. Berbagai hadiah menarik ditawarkan kepada orang ramai yang menyertai acara cabutan bertuah.


CMK bergambar kenangan ditengah kesesakan orang ramai yang hadir

Ustaz Yusof beri penghormatan untuk CMK membuat cabutan bertuah
CMK sempat berjumpa dengan beberapa orang sahabat PKR seperti Kamarul Hatta Ali, Hj.Zahari Mamat (Ketua Cabang Paya Besar) dan lain-lain lagi. Hadiah-hadiah disampaikan oleh Yang DiPertua PAS Paya Besar sendiri iaitu Ustaz Yusof Embong. Beliau juga sempat memanggil CMK untuk membuat cabutan bertuah ketika itu. Program diakhiri dengan acara makan durian beramai-ramai. CMK tidak sempat untuk menjamah durian malam itu akibat kesesakan dan memberi peluang kepada orang ramai. Apapun, CMK ucapkan syabas dan tahniah kepada pihak penganjur atas usaha sebegini. Rakyat ternyata nampak gembira dengan program tersebut. Jika diadakan selalu, maka sokongan pasti akan bertambah kelak.

Read more »

Thursday, July 28, 2011

Lama Berehat, CMK Akhirnya Kembali Ke Pentas Ceramah Di Markas PAS Kg.Pandan Dua Kuantan

Setelah sekian lama CMK tidak turun ke pentas ceramah, maka malam Khamis (27 Julai) bertempat di Markas PAS Kg.Pandan Dua Kuantan CMK akhirnya dapat kembali bersuara. Kali ini agak menarik sekali lagi dapat bersama dengan Naib Presiden PAS, YB Salahuddin Ayub yang kali terakhir CMK berceramah pada 11 Januari lalu juga dengan beliau di Putra Balok. Ramai yang terkejut CMK naik pentas sedangkan gambar dan nama CMK tidak ada pada poster yang disebarkan. Sebenarnya, CMK telah dihubungi oleh Ketua Penerangan PAS Paya Besar, Sdra Amran untuk persetujuan berceramah dengan YB Salahuddin Ayub pada 27 Julai itu. Namun, dek kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan maka CMK terpaksa membatalkannya di saat akhir. Namun, CMK terpanggil untuk turut hadir kerana memikirkan rasa terpanggil untuk berkongsi sedikit maklumat tentang negeri Pahang dan semasa mutakhir ini. Antara perkara yang sempat CMK sentuh dalam masa yang agak singkat ialah isu Biometrik, isu Kes Liwat II, Isu Bersih dan sedikit isu Lynas. CMK tidak sempat untuk bercakap panjang kerana masa yang agak terhadap sebenarnya. Apapun terima kasih kepada PAS Paya Besar yang masih sedia memberi ruang kepada CMK untuk berceramah. Turut berceramah ialah Ustaz Yusoff Embong (Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang) dan Ustaz Suhaimi Md Saad (Ketua Penerangan Pemuda PAS Pahang). Salam perjuangan buat semua.

Read more »

Thursday, July 21, 2011

Kontroversi Di "Perhimpunan Bersih", Wajarkah Keseluruhan "Institusi Polis" Itu Di Persalahkan Gara-Gara Kesilapan Beberapa Anggota Mereka !!

Rakyat sewajarnya tidak terus menjatuhkan kesalahan atas bahu anggota polis dalam beberapa insiden panas yang berlaku ketika perhimpunan Bersih 2.0 di ibu negara Sabtu lalu. Ini kerana, mereka menjalankan tugas dan tanggungjawab atas arahan yang telah diberikan. Maka sewajarnya sebagai penjawat awam, pihak polis terpaksa melakukan tindakan sekiranya mendapati keselamatan dan ketenteraman awam terancam. Memang benar, peserta Bersih 2.0 menjatuhkan kesalahan sepenuhnya atas bahu polis kononnya mereka bertindak kasar, biadap, kejam dan keterlaluan kepada orang ramai yang terlibat dengan perhimpunan tersebut. Namun, dalam masa yang sama rakyat juga harus sedar dengan tanggungjawab pihak terbabit dalam memastikan keamanan dan kedaulatan negara tidak tercemar. Rakyat boleh berhimpun tetapi pihak polis juga ada hak menjalankan tugas mereka. Tambahan pula, bila diwar-warkan ia adalah "perhimpunan haram" tanpa permit dan sebagainya. Memang benar, mungkin ada seorang dua yang bertindak keterlaluan terhadap mereka. Namun, apakah kesalahan itu boleh diletakkan kepada keseluruhan institusi polis itu sendiri. Bukankah, pihak polis juga ada banyak jasa dan sumbangan terhadap rakyat itu sendiri. Mungkin ada beberapa tindakan peserta demontrasi terbabit yang bersikap keterlaluan dan sengaja menimbulkan provokasi yang mengundang kemarahan beberapa orang anggita polis yang bertugas. Sesiapa pun akan menjadi marah dan hilang pertimbangan jika maruah mereka dicabar sebenarnya. Oleh itu, tidak perlulah isu ini terlalu diperbesarkan, kerana akhirnya rakyat akan berhadapan semua dengan pihak polis pada bila-bila masa andai mereka berhadapan dengan berbagai kes jenayah dan sebagainya.


Bukti, rawatan kesihatan dan ruang solat turut disediakan kepada peserta
Peserta diambil keterangan dan diberikan jamuan makan ketika ditahan

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sendiri juga mengadu kepada polis
Kepada siapa lagi mereka harus melaporkan kejadian dan musibah yang melanda, jika institusi polis itu terus dimusuhi oleh rakyat. Amatlah tidak wajar "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga". Apa yang berlaku hari ini, seolah-olah rakyat menjadi polis itu sebagai musuh yang perlu ditentang, sedangkan jika berlaku sesuatu kejadia tidak dingini ke atas diri mereka maka Balai Polis itu jugalah yang menjadi tempat mereka mengadu. Oleh itu, bersikap rasional dalam mengeluarkan kenyataan dan tindakan agar hubungan antara polis dan rakyat itu dapat dipertahankan sampai bila-bila. Mereka bertanggungjawab menjaga keselamatan dan kesejahteraan rakyat tanpa mengira masanya

Read more »

Monday, July 18, 2011

Ahli Parlimen Titiwangsa, "Dr.Lo' Lo' Ghazali" Sah Meninggal Dunia Di Hospital Selayang Malam Tadi

SHAH ALAM 17 Julai - Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali (foto) yang menerima rawatan kerana kanser di Hospital Selayang meninggal dunia malam ini. Perkara itu disahkan oleh Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub. “Ya, saya pun baru dimaklumkan mengenai berita ini. Tapi saya belum ada butiran lanjut,” kata seorang lagi Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar. Wakil rakyat penggal pertama itu meninggal dunia kira-kira 10.13 malam tadi, kata seorang anggota keluarga menerusi khidmat pesanan ringkas atau SMS. Jenazah Allahyarhamah akan dikebumikan esok, kata anggota keluarga itu. “Jenazah akan diuruskan pagi esok, akan dibawa ke Masjid Al-Akram, Datuk Keramat,” katanya. Maklumat daripada ibu pejabat PAS menyebut jenazah akan diuruskan sekitar 8 pagi esok. Sejak tengah hari tadi, khabar angin mengatakan Dr Lo’ Lo’ yang juga ahli jawatankuasa kerja PAS pusat telah meninggal dunia disebarkan melalui khidmat pesanan ringkas SMS dan laman sosial Facebook dan Twitter. Bagaimanapun ia dinafikan oleh pemimpin-pemimpin kanan parti yang secara kebetulan adakan mesyuarat di Ampang petang tadi. pdo


Kenangan, Dr.Lo' Lo' ketika ditahan polis dalam satu perhimpunan dulu
[Setelah panas dengan kontroversi khabar angin mengatakan Allahyarhamah Dr.Lo' Lo' meninggal dunia petang tadi, maka akhirnya ia menjadi kenyataan buat seluruh rakyat terutamanya penyokong pembangkang. PDO mengucapkan takziah kepada keluarga arwah dan semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman. Perjuangannya dalam membela rakyat selama ini sukar untuk dicari ganti. Malah, kehilangannya pasti amat dirasai semua. Al-Fatihah].

Read more »

Friday, July 15, 2011

Aktiviti Rakyat: Radzi "Cinta Untuk Nabila" Serta Pak Long "Selagi Ada Rindu" Di Felda Sg.Panching Selatan Dalam "Konsert Jom Ubah" Malam Nanti !

KUANTAN, 15 Julai - Orang ramai dipelawa hadir beramai-ramai ke program Konsert "Jom Ubah" bersama bekas vokalis kumpulan rock Melissa yang popular dengan lagu hitsnya "Cinta Untuk Nabila" iaitu Ustaz Radzi dan Pak Long "Selagi Ada Rindu" jam 9.30 malam ini (Jumaat). Program bakal diadakan di Markaz PAS Felda Panching Selatan dekat sini. Program yang bertemakan "Orang Muda Geng Kita" itu adalah anjuran PAS Kawasan Paya Besar. Program ini adalah bertujuan untuk menarik golongan muda supaya menerima PAS sebagai landasan perjuangan mereka. Ia juga bagi membuktikan kepada rakyat yang parti itu tidak menolak hiburan sepenuhnya, tetapi masih memberi ruang kepada mereka untuk berdakwah menerusi kaedah tersebut. Ia juga sebagai satu pendekatan baru kepada orang ramai, yang selama ini hanya disajikan dengan unsur-unsur ceramah daripada pemimpin politik semata-mata.


Sila klik pada imej untuk membesarkan poster konsert yang berkenaan

Read more »