Saturday, November 26, 2011

Dua Ahli PAS Yang "Mendapat Kontrak" Lumayan Dengan Lynas Di Kenali Sebagai "Dr.S" Dan "Hj.Z"

Masa seminggu sudah CMK berikan kepada PAS Pahang untuk menasihati atau mengambil tindakan terhadap ahlinya yang dipercayai terlibat secara langsung dengan projek Lynas. Namun, berdasarkan maklumat yang CMK terima, pihak yang berkenaan masih tidak peka dengan tanggungjawab sosial mereka demi mengecapi ratusan ribu malah jutaan keuntungan hasil kontrak lumayan dengan kilang memproses rare-earth milik syarikat Australia tersebut. Maka, biar pun mendapat banyak tekanan daripada pihak-pihak tertenti agar "rahsia" ini tidak didedahkan, namun atas dasar prinsip dan maruah CMK terpaksa juga dedahkan pihak yang dipercayai berselindung disebalik "kontrak lumayan" untuk menentang Lynas di depan tetapi "menyapu projek" dibelakan rakyat. Tindakan mereka ini amatlah tidak wajar sama sekali kerana parti PAS secara rasmi menentang projek tersebut yang dipercayai boleh memudaratkan nyawa rakyat di kemudian hari. Maka, sebagai ahli PAS yang penuh dengan tarbiyah dan kekuatan iman mereka tidak sepatutnya bersekongkol dengan Lynas. Bukankah bertolong-tolong ke arah kerosakkan itu besar dosanya. Apakah mereka ini tidak faham atau sengaja buat-buat tidak faham. Tindakan mereka ini amatlah tidak adil kepada parti PAS dan NGO yang menentang projek itu sebenarnya. Pihak terbabit seolah-olah ditipu atas semua ini. Bayangkan, ia berlaku kepada ahli PAS yang kita ketahui begitu jujur dan ikhlas dalam perjuangan. Maka, itu CMK akan mendedahkan pihak yang terbabit untuk pengetahuan rakyat.

Dua Individu Di Kenali Sebagai "Dr.S" Dan "Hj.Z"


Individu yang pertama dipercayai terlibat ialah "Dr.S" yang mempunyai sebuah klinik di Kawasan Perindustrian Gebeng. Atas profesionalisme kedoktorannya, kita tidak hairan beliau menawarkan khidmat panel rawatan kesihatan kepada ribuan pekerja Lynas. Malah difahamkan, beliau mendapat untung ratusan ribu ringgit sebulan untuk dua kali rawatan kepada semua pekerja kilang terbabit. Terbaru, beliau juga telah mendapat satu lagi kontrak yang bernilai jutaan ringgit daripada Lynas. Individu kedua pula dikenali sebagai "Hj.Z" yang dipercayai mendapat kontrak jutaan ringgit untuk tempoh lima tahun dengan syarikat berkenaan. CMK masih menjalankan siasatan rapi terhadap kontrak kedua-dua individu terbabit. Kedua-dua mereka adalah merupakan penyumbang dana terbesar kepada PAS Pahang sebenarnya. Maka itulah, kepimpinan atasan kemungkinan besar tidak mahu membuat teguran atau mengambil tindakan terhadap mereka. Malah difahamkan juga ada AJK Pemuda PAS Indera Mahkota juga turut mendapat projek yang sama. Kesemua mereka mendapat kontrak lumayan daripada Lynas, sedangkan mereka adalah ahli PAS "tegar". Walau apa jua alasannya, CMK melihat tindakan mereka ini adalah tidak wajar kerana parti PAS menentang sekeras-kerasnya projek tersebut. Jika PAS boleh memanggil Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr.Che Rosli itu hanya kerana dia keluarkan kenyataan kontroversi tentang isu Lynas di TV3. Maka, sepatutnya pihak yang mendapat kontrak jutaan ringgit ini perlu juga diambil tindakan. Kenapa perlu takut laksanakan tanggungjawab. Apakah dek kerana mereka menyumbang dana kepada PAS maka mereka bebas terlibat dengan Lynas?. Jika itu keadaannya, ternyata PAS Pahang bersikap hipokrit dalam hal ini. Ia tidak wajar dan amat memalukan. Ini kerana "wang Lynas" mengalir dalam parti tersebut.

Read more »

Saturday, November 12, 2011

CMK Ucapkan Takziah, Kepada Keluarga Sahabat Allahyarham Ustaz Ubaidillah Atas Pemergiannya

CMK masih terharu dengan pemergian seorang sahabat baik, Ustaz Ubaidillah anak kepada bekas Mufti Pahang, Dato' Mutallib yang telah pergi ke rahmatullah pada 9 November lalu. Arwah menderita akibat penyakit kencing manis yang dialaminya dan mengehmbuskan nafas terakhir pada jam 3.10 pagi di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan. Tiga bulan yang lalu, ketika kakinya baru dipotong, CMK sempat luangkan masa beberapa jam untuk menjengok beliau. Arwah kelihatan ceria dan sempat bergurau senda dengan CMK biar pun disaat terpaksa menahan kesakitannya. Banyak kenangan pahit manis yang CMK laluan ketika bersama beliau dulu. Tambahan pula kami sama-sama meminati bidang perniagaan networking (Multi Level Marketing). Cuma setakat ini kami tidak pernah berada dibawah satu syarikat yang sama hinggalah belaiau menghempuskan nafasnya yang terakhir. Pemergian arwah satu kehilangan besar buat sahabat-sahabat kerana beliau sememangnya mempunya hubungan baik dengan semua orang. Beliau perna menjadi pendakwah undangan di Radio Malaysia Pahang satu ketika dulu, sama seperti CMK. Malah beliau masih bekerja dengan Majlis Ugama Islam Dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) hingga kini. CMK sempat menziarahi jenazah arwah dirumah ayahandanya di Kg.Permatang Tengah Pekan. Jenazahnya kemudian dikebumikan di Tanah Perkuburan Kg.Permatang Hilir Pekan, jalan menghala ke Tanjung Agas. Sesungguhnya kehilangan arwah satu kehilangan besar buat CMK dan rakan-raka. Semoga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. AMIN

Read more »

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidil Adha, Perjuangan Tetap Di Teruskan Walau Di Dalam "Apa Jua Keadaan" Sekali Pun !!

CMK mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha kepada muslimin dan muslimat di seluruh Malaysia dan seantero dunia. Semoga perjuangan akan lebih mentap lagi dalam membela agama, bangsa dan negara tercinta ini hendaknya. Pengorbanan yang paling besar harus dilakukan jika benar mahu melakukan agenda perubahan. Kita tidak mahu ada pihak yang menangguk di air yang keruh kononnya mahu buat perubahan sebaliknya ia sekadar retorik politik semata-mata. Oleh itu, berhati-hatilah dalam meniti arus perjuangan agar masing-masing berjaya menggapai apa yang diimpikan. CMK akan meneruskan perjuangan membela rakyat walau dalam apa jua cara sekali pun. Bagi CMK biar pun kini tidak berparti, tetapi untuk memantapkan perjuangan kemungkinan besar CMK akan sertai salah satu parti politik di Malaysia selepas ini. Banyak tuduhan dan kritikan yang telah CMK terima selepas meninggalkan politik kepartian pada 11.2.11 yang lalu. Namun kini sudah hampir sembilan bulan CMK bergerak sebagai aktivis dan semakin selesa seperti ini. Biarpun mendapat cemuhan, namun lebih ramai lagi yang terus menyokong dan selesa dengan apa yang CMK lakukan sekarang. Bagi CMK, elok benar tidak bersama parti buat seketika kerana lebih bebas untu menegur sesiapa saja. Mana yang baik disokong dan mana yang tidak baik ditegur. Kita tidak boleh terlalu hipokrit dalam berparti. Ini berlaku sejak sekian lama di negara. Konsep apa yang dibuat oleh pemimpin parti "betul belaka" sudah tidak sesuai pada masa ini. Pemimpin parti bukannya "maksum" dan bebas dari melakukan kesalahan.

Jadilah Ahli Parti Yang Berani Menegur Pemimpin


Oleh itu, mana yang baik kita ambil dan mana yang tidak sesuai kita tinggalkan atau tegur dengan ikhlas. Tidak semua yang menegur pemimpin dalam parti, adalah orang yang khianat. Ada kalanya mereka lebih jujur dan ikhlas dari orang lain. Berani kerana benar, takut kerana salah. Pemimpin pula tidak perlu melatah bila ditegur. Tapi ramai pemimpin yang melenting dan melatah bila ada yang menegur mereka. Pemimpin yang baik ialah pemimpin yang boleh ditegur, sedia menerima teguran dan boleh menegur anak buahnya. Tapi jika ada yang bersikap angkuh, sombong dan bongkak maka kita wajar menjatuhkan pemimpin seperti itu. Tapi, pada masa ini ramai yang memilih jalan selesa. Apa saja kata pemimpin akan disokong hatta yang bertentangan dengan jiwa mereka. Akhirnya mereka ini jadilah "pak turut" atau "yes man" semata-mata. Takut untuk menegur kerana gusar dipinggirkan serta dicantas oleh pemimpin berkenaan. Akhirnya masing-masing "mengipas" dan menerima apa saja kesalahan dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin terbabit dengan senang hati Akhirnya pemimpin itu akan berasa selamat dan bebas melakukan apa saja tanpa kawalan. Apakah fenomena ini harus dibiarkan?. Senario ini bukan saja berlaku dalam politik BN, namun ia juga turut melibatkan pemimpin pembangkang. CMK tidak suka cara berpolitik seperti ini. Bagi CMK, perjuangan kita hanyalah kepada Allah dan bukan manusia yang tentukan hala tuju kehidupan kita. Justeru itulah CMK mengambil keputusan tinggalkan parti, selepas beberapa kali menegur kesilapan yang dilakukan oleh sesetenga pemimpin dalam parti itu. CMK terima bila dituduh pengkhianat daripada menjadi manusia yang bacul kepada perjuangan. Apa guna kita menerima pemimpin yang khianat terus berjuang, sedangkan kita tahu mereka tidak jujur dalam perjuangan itu sendiri. Maka, kini CMK boleh bersahabat dengan mana-mana kumpulan tanpa perlu merasa bersalah lagi. Tidak perlu ada yang menuduh CMK berpihak kepada si fulan bin si fulan. Atau menuduh CMK "tali barut" pihak-pihak tertentu. Kini CMK bebas tentukan haluan perjuangan akan datang.

Perjuangan Tetap Di Teruskan Untuk Bela Rakyat


Ramai yang menuduh, perjuangan yang CMK bawa adalah sia-sia kerana tidak mengikut "jemaah". Namun apabila ditanya apakah "jemaah" itu bermaksud bersama dalam wadah politik. Maka, jika CMK sertai parti-parti seperti UMNO, DAP, KITA dan sebagainya maka apakah itu bukan jemaah. Selepas ditanya berkali-kali barulah CMK faham, bahawa mereka mahu CMK mengikut jemaah dalam Parti Islam SeMalaysia (PAS). Sebenarnya, hubungan CMK dengan jemaah PAS sememangnya akrab sejak dulu lagi. CMK tidak malu untuk memberitahu ketika berada dalam UMNO dulu pun CMK tidak pernah memangkah Barisan Nasional (BN) setiap kali pilihanraya. Jika pun ada, mungkin salah satu sama ada parlimen atau DUN, CMK akan beri undi kepada PAS. Malah, ketika dalam UMNO, CMK sering ikuti ceramah-ceramah PAS sedangkan ketika itu ayahanda dan bonda CMK adalah orang kuat UMNO di kampung. Malah, mereka adalah Ketua Cawangan dan Ketua Wanita. Kehidupan seharian CMK memang bersama PAS, walau pun sering bersama UMNO. Tidak timbul soal tidak ikut jemaah semata-mata tidak menjadi ahli parti itu. Bagi CMK, mana-mana parti perlu lakukan perubahan secara ikhlas dan jujur. Tidak perlu ada simbolik disebalik perlaksanaan yang mahu dilakukan. PAS punyai kekuatan, tetapi UMNO pun begitu. Cuma pendekatan dan pendirian mereka berbeza. Terus-terang CMK katakan, yang jiwa dan hati CMK senantiasa kepada perjuangan Islam. Sebab itu, CMK selesa berkawan dengan sahabat-sahabat dalam PAS. Malah CMK baik dengan mana-mana kepimpinan PAS peringkat negeri mahu pun pusat sekarang ini. Soal, CMK dikatakan tidak ikut jemaah gara-gara tidak berdaftar sebagai ahli parti itu selepas tinggalkan PKR tidak perlu dimbul. Sebab CMK sendiri lebih mengetahui apa yang berlaku disebaliknya. Malah, kepimpinan dan ahli PAS boleh merujuk sendiri kepada para pemimpin PAS di Pahang ini jika mahu tahu rahsia dibelakang tabir. Justeru, mereka tidak perlu buat berbagai tuduhan liar terhadap CMK kerana rakyat lebih mengetahuinya.

Read more »